Montturutkua Liikkalan valleilla 17.9.2022

MONTTURUTKUN SÄÄNNÖT ALKUKIÄLEL

YLEISOHJE

Montturutkuu pelataa herrasmiäsmäisest kunnioittaen ain toisii pelaajii kaikis pelitilanteis eikä toisii saa mitenkää satuttaa hengellisest tai ruumiillisest. Keppii ei saa koskaa nostaa vyätäröö ylemmäks eikä toisii saa lyyä, tyäntää, kampata taikka muutenkaa estää kepil tai jalal. Kiistanalaisis kohis asia ratkastaa pelaajien kesken nopiast vaikka arpomal kivi-paper-sakset -taval taikka jotenkii muuten sovus. Sääntöi tai muutenkii pelii hajottava taikka muita kiusaava tahikka satuttava pelaaja otetaa tiätenkii pois pelist koko porukan voimal.

PELITAPA JA VÄLINEET

Montturutkuu pelataa silviisii, että montunvartijat vartioip monttujaa pitämäl keppiää montus ja lyämäl lähelle tippuvaa rutkuu kauemmaks. Perät taas yrittää vallata montun itellee heittämäl rutkul osuman montunvartijaa tai varastamal tyhjän montun. Rutku on pelikalu, jolla heittämäl ja osumal ruumiisee tai raajoihin perä saap kohteens jäämää peräks ja ittens pääsemää pois peräst. Rutkun voip olla muovinen pullo, polkupyärän sisäkumin pätkä solmul, pariton sukka köykäsel täytteel taikka joku muu kevyt tavara, joka ei lennä kovinkaa pitkälle eikä aiheuta osuessaa vahinkoo toisille. Monttu ol alunperin maahan kaivettu piän kuappa, myt nykysin se voip olla myäs maahan laitettu piän reiällinen palanen, jota pelis tiätenkii kuttutaa montuks. Nää montut laitetaa kentälle suunnillee kolmen askeleen päähän toisistaa miälivaltaseks kuvioks. Monttui on vähemmän kun pelaajii, kun peril ei ol monttuu. Joks siä hoksasit, et perii voip olla enemmänkii riippuen tiätenkii pelaajamääräst. Sopiva määrä perii on 5..7 ain yhtä montunvartijaa kohen. Keppi on ohut, miälellää pajust tai vastaavast lehtipuust katkastu, enintää pelaajan vyätäisille maasta ulottuva tyäkalu taikka jos ei ol vyätäröö, niin sitte maasta melkee napaa astikka ylettyvä. Keppi ei saa olla alapäästää, pelaajan polven alapualelt yhtää peukaloo paksumpa eikä siin saa olla lapaa taikka muuta paksumpaa kohtaa ettei ketää sattuis, jos lyänti vahingos osuis ja että peli olis tasaväkist.

PELIN KULKU

Perän tarkotuksen on rutkuu heittämäll osuu johonkii toisee pelaajaa joka pualelle muualle muttei päähän. Heitto tehää siint paikast, mihinkä rutku on tippunnu. Yhen lähestymisharppauksen saap ottaa, mut takajalan pitää pysyy rutkun nostopaikas. Sen lisäks montun voip varastaa siin tapaukses, jos siin montus pelanneen keppi ei ol montus. Tän ryästämisen voip tehä perä taikka toinen montunvartija ihan vaa taktiikkamiäles. Perän vaihtues elikkä perätykses on se aikasempa perä suajas ensimmäisen heiton aikan. Montunvartioitten on tarkotus suajella ittiää ja toisiaa lyämäl kepil rutkuu mahollisimman kauas, ettei perä niin helpost sais heitettyy osumii. Mut sillon, kun perä on tyäntänny oman kepins maahan rutkun suajaks, on rutkun lyäminen kiällettyy. Toisii pelaajii tai niien keppii ei saa lyyä missää tapaukses. Jos jonkuu täytyy pelin aikan käyä vaikka vettä heittämäs taikka muuten kyykyl, pitää monttu sit ottaa mukahaa tai kuapan päälle jättää keppins. Peli voiaa alottaa vaikka silviisi, että ensimmäiseks peräks jääp ne, jotka ei ehi saamaa omaa monttuu kun kaik ryntää kentälle, jossa montut ja rutkut on jo valmiinaa. Montturutku alkaa, kun porukan kokoonkuttuja sanoo: "No, mitäs tyä viäl siin seisotten!!" Tai jollaa muulla lähtömerkil.

MONTTURUTKUN JOUKKUEPELI

Joukkuepeliss nouatetaan kaikkii Montturutkun yleisii sääntöi. Kaikis joukkueis on saman verran pelaajii ja yks kummankii joukkueen jäsenist toimii perän tarkoituksenaa perättää yhtämittaa vastapualen kaik pelaajat pois pelist osumal tai varastamal montun. Elikkä yhen erän aikan samat perät tiputtaa vastustajien montunvartijoit pois pelist. Muut pelaajat voivatten tietenkii auttaa monttui varastelemal taikka rutkui syättelemäl. Pelist poistunnu pelaaja ottaa myäskii oman monttuns pois pelist. Peli jakautuu niin monee erää, kuin joukkueis on pelaajii jokaisen pelates vuorollaa perän. Erän voittaa se, joka saap äkimmin perätettyy vastustajien pelaajat pois. Jokaisest eräst pisteit kertyy voittajajoukkueelle jäljel jäävien pelaajien määrän verran. Koko pelin voittaa tietenkii se, joka saap enemmän pisteit.

LOPUKS VIÄL

Montturutku on yleisemmäst Kuappapallo, Rottupallo, Kuapparosvo tai Kuappavoro -nimisest pelist piänel Sippolan Liikkalan Turkian kansakoulus erkaantunnu muato, jota on alunperin pelattu vaan siäl. Sille on nimen antannu Turkian Tuamo ja pelates Montturukuu myä kunnoitetaa Tuamon muistoo sekä kaikkien niitten, jotka on ollu auttamas Turkian ja muittenkii kyläkoulujen rakentamises vaikka on ollu huanoikii aikoi. Kaikis Suamen kyläkouluis on luatu se sivistyksen pohja, jolla Suami on menestynny maailmas ja sen takii kaikki kyläkoulut pitäis säilyttää jollakii taval – mialuummin kouluin.

Mut muistakaa ain Monttuurutkuu pelates tää tärkiä neuvo:

KUKAA EI OL HUANO – KUKAA EI OL PARAS – KAIKKI ON VAA HYVII


Montturuku - Pelin kulku ja pelaajaroolit

Alla olevasta linkistä pääset Montturutkun opastusvideoon:

https://www.youtube.com/watch?v=woVkdVO8pNQ


Montunvartija

Vartioi monttuaan pitämällä keppiään montussa

Väistelee perän heittämää rutkua

Suojelee asemaansa lyömällä rutkua kauemmaksi

Varastamalla vapaana olevan montun voi saada paremman pelipaikan

Perä

Yrittää vallata montun itselleen. Valtaamiseen on 2 tapaa:

Perä heittää rutkulla montunvartijaa
Perä heittää rutkulla montunvartijaa

1. Heittämällä rutkulla monttupelaajan vartaloon tai raajoihjin. Ei päähän eikä kasvoihin. Rutkun poiminta suojaamalla asettamalla kepin rutkun viereen, jolloin sitä ei saa toiset lyödä. Heitto alakautta rutkun poimintapaikalta - Lähestymisharppauksen saa tehdä - Kävellä ei saa. Kuva yllä.

2. Varastamalla vapaana olevan montun. Montun saa se, kenen keppi on ensimmäiseksi montussa. Kiistatilanteet ratkotaan KPS-menetelmällä. Kuva alla.

Ähä! Perä sai varastettua montun
Ähä! Perä sai varastettua montun

Pelivälineet

Monttu

Maahan kaivettu pieni kuoppa tai vastaava irtoesine

Kuvassa muovinen merkkikartio. Matonkuteista virkattu rengas tms ovat perempia

Etäisyys noin kolmen askeleen päässä toisistaan mielivaltaisessa järjestyksessä

Rutku

Kevyt, heikosti lentävä ja vierivä heitto- ja lyöntiväline

Esim. sisäpelissä sukka kevyellä täytteellä ja ulkona polkupyörän sisärenkaan pätkä solmulla

Keppi

Pajusta tai vastaavasta lehitpuusta valmistettu alle vyötärön mittainen ja paksuudeltaa polven alapuolelta korkentaan peukalon vahvuinen


Turvallisuus

Toisen satuttaminen KIELLETTYÄ!!
Toisen satuttaminen KIELLETTYÄ!!

Toista pelaajaa ei saa vahingoittaa!!!

Ketään toista pelaajaa EI saa lyödä eikä muutenkaan satuttaa

Toisen pelaajan keppiä ei saa lyödä

Toista pelaajaa ei saa työntää käsillä tai vartalolla

Taklaaminen on kiellettyä

Keppiä ei saa kohtottaa vyötäröä ylemmäksi (Kuva alla)

Korkea keppi
Korkea keppi

Perä suojaa rutkun itselleen
Perä suojaa rutkun itselleen

Rutkun suojaaminen

Perä asettaa keppinsä rutkun viereen

Perän suojaama rutkua ei saa lyödä, perä voi poimia rutkun

Perä ei saa lyödä rutkua eikä kävellä rutku käsissään


Rutkun heitto
Rutkun heitto

Rutkun heittäminen

Tehdään rutkun poimintapaikasta

Lähestymisharppauksen saa tehdä

Takajalan pysyttävä rutkun poimintapaikalla

Heitto alakautta


Montun varastaminen
Montun varastaminen

Montun varastaminen

Vapaana olevan montun voi varastaa perä tai myös toinen montunvartija

Monttua hallitsee se, jonka keppi on ensin montussa

Itsetuomarointi kaikkiin muihinkin epäselviin tapauksiin: KPS (Kivi - Paperi - Sakset)


Rutkun lyönti
Rutkun lyönti

Rutkun lyönti

Montunvartijat suojaavat itseään rutkua lyömällä

Lyönti maansuuntaisena

Terävä, nopea, napakka lyönti

Keppiä ei saa kohottaa vyötärölinjaa ylemmäksi

Lyönti toisten pelaajien suuntaan antaa itselle paremman suojan kuin lyönti pelialueen ulkoreunalle


Joukkuepeli

Peli jakautuu eriin

Kukin joukkueesta vuorollaan peränä, jonka tehtävänä perättää kaikki vastustajien montunvartijat pois

Joukkueissa saman verran pelaajia

Erän voittaa se joukkue, jolla viimeiseksi monttupelaajia jäljellä. Pisteitä kertyy jäljellä olevien pelaajien lukumäärän mukaisesti

Lopuksi erien pisteet lasketaan yhteen

Montunvartijat auttavat omaa peräänsä syöttelemällä rutkua hänelle tai syöttelemällä rutkua siten, että vastustajien perä ei sitä helposti saa

Varastelemalla vastustajien monttuja ja kun montunvartija jää ilman monttua, hän putooa pois pelistä

Pelin alussa montut ja rutkut kentällä, montunvartijat ryntäävät kentälle valtaamaan monttuja lähtömerkistä ja joukkueiden perät parin sekunnin päästä kentälle luvan saatuaan

Joukkueita voisi olla 2...4 - Selvyyden vuoksi 2