Montturutkua Turkian Montturtukuareenalla 26. heinäkuuta 2022 yli 50 vuoden tauon jälkeen - ja hyvin RUTASI !!!

MONTTURUTKUN TAUSTAA

Turkian kylä, tai ehkä virallisemmin Liikkalan Turkia sijaitsee entisessä Sippolan pitäjässä keskisessä Kymenlaaksossa. Kylällä toimi kansakoulu 1919 -  1970. Koulu lakkautettiin vähäisen oppilasmäärän takia.

 Koulussa olevien lasten kesken pelattiin yleisiä välituntipelejä: rajavahtia, nurkkajussia, mustaamiestä, väriä, puuhippaa tai puutippaa, kuten paikallinen termi kuului. Talvisin leikittiin ensin vähäisemmän lumen aikana polkutippaa ja hiihtokelien myötä hiihtotippaa sekä tietenkin monia muita senaikaisia lasten leikkejä.

Turkian kyläkoulun välituntileikkien erikoisuus oli Montturutku, joka on siellä syntynyt aivan omalaatuinen, eräänlainen pallohippapeli. Se on todennäköisesti kehittynyt kuoppapallo-nimisestä pelistä, joka levinnyt eri puolille  Suomea. Kuoppapallo on syntynyt todennäköisesti paimenten vapaa-ajan viihdyttämiseksi heidän itsensä keksimänä ja kehittämänä. Pelivälineiksi ovat kelvanneet maastosta löytyvät varusteet. Montturutku on mitä ilmeisemmin muunnos kuoppapallosta, josta siitäkin on hyvin paljon toisistaan poikkeavia kuvauksia pelin kulusta. Montturutku-nimen tällä pelille on antanut Tuomo Turkia.

Montturutkua pelattiin tiettävästi vain Turkian koululla, jossa se lienee syntynyt. Turkian koulun lakkautuksen myötä tämä hieno kulttuurihistoriallinen aarre oli joutua unholaan. Montturutkua keksivät pelata joskus 1970-luvun alkupuoliskolla jo vähän vanhemmat pojat ja siitä innostuivat hieman nuoremmat koululaiset ja pieni siirrynnäinen tästä pelistä virisi heidän mukaan Sippolan keskikouluun Raittiustalolla koulua käyvien keskuudessa pariksi vuodeksi. Montturutkusta tuli siis lyhytikäinen vieraslaji Sippolaan.

Olemme tehneet havainnon Montturutkun kiinnostavuudesta muutamissa kokoontumisissa vuosikymmenten takaakin. Kun tapaa pitkästä aikaa jonkun tuon aikaisen entisen Turkian koululaisen ja keskustelussa käyttää sanaparia; se peli; tietää vastapuoli heti mistä on kysymys.

Montturutkun hauskuus tulee heti päällimmäisenä mieleen asiaa muistellessa. Montturutkun toimivuus aikuisilla on testattu ja se tuntuu toimivan hyvin. Turkian Montturutku Areenalla 26.7.2022 käytyjen epävirallisten Montturutkun MM-kisojen perusteella peli soveltuu hyvin niin aikuisille kuin lapsillekin ja he voivat sitä pelata hyvin yhdessä, sillä Montturutkussa tarvittavat ominaisuudet eivät ole ikä-, kunto- tai taitosidonnaisia. Montturutkua seurannut yleisö oli myöskin varsin vaikuttunut pelin viihdyttävyydestä katsojankin näkökulmasta. Montturutku on siis The Game ja tästä syystä se tässä yhteisössä kirjoitetaan aina isolla alkukirjaimella erisnimen tapaan, sillä niin erityinen peli se on hauskuuden ja alkuperänsä ansioista.

Montturutkuyhteisön tavoitteena on tuoda peliä tunnetuksi laajemminkin erilaisten tempausten, tiedottamisen ja muun hälinän keinoin. Myös Montturukun syntyhistoria olisi tarkoitus selvittää mahdollisimman tarkasti. Montturutkua on tarkoitus kehittää edelleen itse peruspelin ja joukkuepelin ja kilpailullisen versioin oaslta. Tässä on selvästikin kuitenkin ristiriita Montturutkun perusteesiin nähden: KUKAAN EI OLE HUONO - KUKAAN EI OLE PARAS - KAIKKI OVAT HYVIÄ. Muttta kilpailuhenkisille ihmisille haluamme tarjota tämän hauskan ja liikunnallisen pelin myötä mahdollisuuden myös kisailla.

Peruspeli kuitenkin on ja pysyy mahdollisimman alkuperäisenä. Montturtutkun säännöt ovat jatkuvan kehitystyön alla ja ne julkaistaan tässä yhteydessä aina uuden version valmistuttua. Säännöt kirjoitetaan alkuperäiskielellä eli Sippolan Liikkalan Turkian murteella. Muut kieliversiot tulevat sitten aina myöhemmin.

Kuvassa ylhäällä historiallinen hetki - Montturutkua pelattii ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen Turkialla, Montturutkuareenalla.

Kuvassa alhaalla toinen historialline hetki. Montturutkua pelattiin ensimmäisiä kertoja Australiassa.

MONTTURUTKUN TARINA

 • Kehittynyt Liikkalan Turkian kansakoulussa välituntipelinä ehkä 1960
 • Sukua Kuoppapallolle, jota pelattu laajemmin eri puolilla Suomea. Kuoppapallo, rottupallo, kuoppavoro jne rakkaalla pelillä on monta nimeä ja se ovat ilmeisesti keksineet paimenet kokoontuessa kukin karjalaumojensa samoihin paikkoihin. Keppi on löytynyt helposti ja olisiko heitto- ja lyöntiväline ollut kuusen käpy ja kuoppa on kaivettu maahan?
 • Kuoppapallo lienee edelleen sukua kurralle eli kiekonlyönnille, joka on vanha, maaseudulla harrastettu peli. Siitä on maininta myöskin Aleksis Kiven teoksessa Seitsemän veljestä. Ohessa Youtube-linkkin lyhytelokuvaan, jossa kerrotaan perinteisistä leikeistä ja urheilulajeista Ruovedeltä:
 • https://www.youtube.com/watch?v=wL0WZyfBVMI
 • Turkian koulu lakkautettiin 1970 ja Montturutku jäi tauolle
 • Elvyttäminen aloitettiin loppukesän 2022 kokeilujen jälkeen
 • Koulu- ja esittelykiertuetoiminta alkoi lokakuussa 2022
 • Peliä opetettujo noin 5000 pelaajalle
 • Montturutku otettu erittäin hyvin vastaan
Jyväskylässä Tuomijärjven rannalla 9.8.2022
Jyväskylässä Tuomijärjven rannalla 9.8.2022

TURKIAN KYLÄ -

VAI LIIKKALAN KULMAKUNTA SIPPOLAN PITÄJÄSSÄ?

 • 1693 nälkävuosien seurauksena Turkian perhe ja perheen isän veljen poika muuttivat Vehkalahden Turkialta perheineen Liikkalaan perheen äidin kotitaloon, joka oli autioitunut ihmisten kuoltua.
 • Liikkalan kirje 9.8.1788: Ruotsin armeijan upseereiden "kapinakirje", joka toimitettiin Venäjän keisarinnalle, Katariina II:lle. Esitys rauhasta ja kirjeen saatteena ajatus itsenäisestä Suomesta, joka muodostaisi puskurin alati sotivien Ruotsin ja Venäjän välille.
 • Anjalan liittokirje 12.8.1788: 113 upseerin tuki Liikkalan kirjeen kapinaupseereille.
 • 1792 Katariina II lahjoitti Liikkalan, Ruotilan, ja Mämmäläm (Inkeroinen) yksityiset maatilat ja 300 ihmistä kreivi Johan Peter van Suchtelenille.
 • 1835 Suchtelen perusti Liikkalan hovin, jonka tieltä karkotettiin mm. Turkian suku Liikkalan ja Mämmälän väliselle asumattomalle, nykyisen Turkian kylän alueelle.
 • Myös karkotetut joutuivat tekemään taksvärkkiä 12...10 h/pv Liikkalan hoville.
 • Suchtelenin suvun sammuttua tilat myytiin alkuperäisille omistajasuvuille ja Liikkalan hovi 1892 eversti Lennart Forsténille.
 • Forstén vapautti ihmiset taksvärkistä ja oli tukemassa koulun rakentamista Liikkalaan.

Turkian koulun väki 1964
Turkian koulun väki 1964

TURKIAN KOULU

 • Liikkalan kyläkoulu perustettu 1896 (1912 - 122 oppilasta)
 • Turkian kouluahanke vireille 1913
 • Päätös 1917, kivijalka ja kellari 1917 syksyllä
 • Hirsikehikko pystytettiin 1.4.-10.4.1919
 • Koulu alkoi syksyllä 1919
 • Koulu lakkautettiin keväällä 1970

Teppo Grén Turkian koulun portilla 2023
Teppo Grén Turkian koulun portilla 2023